organisator van het enige, echte Tuka Tuka weekend
For our website in English, click below

Naar de Wereld Percussie & Dance Evenementenkalender

Naar het forum

Samba


GEANNULEERD*GEANNULEERD*GEANNULEERD

Je bent er vast wel eens één tegengekomen: een sambaband. Bij hun opzwepende en dansbare percussie arrangementen lijkt het bijna onmogelijk om stil te blijven staan. 

Wist je dat sambamuziek Afrikaanse roots heeft? En dat wij van Tuka ook heel graag samba spelen? Het leek ons daarom fantastisch om een keer een Samba workshop in ons weekend op te nemen en dit jaar is het zover. 

De geschiedenis van de samba gaat ver in de tijd terug waarbij Afrikaanse, Europese en in mindere mate Arabische en Amerindische invloeden zich met elkaar vermengd hebben. Die wederzijdse beïnvloeding start wanneer in de 8e eeuw na Christus de eerste Afrikanen naar Spanje en later Portugal toekomen. Gedurende vijf eeuwen bezetting van het Iberisch Schiereiland door Arabieren heeft een aantal percussie-instrumenten intrede gevonden (bijvoorbeeld de tamboerijn). In de koloniale periode zijn over een periode van 350 jaar tussen 3 en 5 miljoen slaven naar Brazilië verscheept. Zij brachten muziek- en danstradities mee die later tot de samba evolueerden. De belangrijkste culturele invloed is echter terug te voeren op de Bantoe-volkeren uit Angola en het zuidwesten van het huidige Congo.

Lees meer over samba op Wikipedia

In de workshop ga je aan de slag op traditionele Braziliaanse trommels en percussie-instrumenten zoals de surdo, caixa, repenique, timba, agogo, tamborim en ganza. Je leert de basistechniek op deze instrumenten en onder leiding van Niels Fleurke ga je met de groep een superswingend arrangement in elkaar zetten. 

Er wordt in de workshop rekening gehouden met ieders niveau, dus er is uitdaging voor iedereen. Schrijf je gauw in, want Niels is populair…

Omdat alle instrumenten door Niels meegenomen worden, verwachten we van alle deelnemers aan deze workshop een extra bijdrage van € 12,50 per persoon.